dimecres, 11 de febrer de 2015

FUTBOL- ESCOLA DE VIDA (ARTICLE)

L'OPINIÓ - Pensaments educatius 

NÚM.87 (FEBRER 2015)

"Tot el que sé amb certesa sobre la moral i les obligacions dels homes és pel futbol", va escriure el filòsof i novel·lista francès Albert Camus. Durant un partit de futbol, els jugadors han de prendre moltes decisions. No només tàctiques i d'estratègia, sinó també morals i de comportament. 
El jugador sent un lleuger cop del contrari i pot optar o no per simular una agressió, pot actuar o protestar desmesuradament una decisió errònia de l'àrbitre o de decidir si val la pena continuar pressionant, ja que el seu equip perd per golejada i queden dos minuts perquè s'acabi el partit. Alhora que pensa si xuta o no, pren decisions en funció dels valors com l'honestedat, el respecte al contrari o la importància de l'esforç. 

Molts entrenadors d'equips de futbol infantils treballen els valors dels jugadors alhora que els preparen tècnicament i tàcticament. Saben que hi ha valors que els ajudaran a rendir més al terreny de joc. Són conscients que un nen que ha après el valor de l'esforç durant els entrenaments estarà més preparat per donar el cent per cent quan el partit ho exigeixi. Però al cap i a la fi, un partit de futbol és només un partit de futbol. 
Els entrenadors són conscients que, en treballar els valors dels més petits al terreny de joc els preparen per una cosa molt més important que marcar o evitar un gol. Els preparen per a la vida. 

Els nens estan en un període de formació clau en què absorveixen tot el que passa la seu voltant, assenyala Pablo Jodra, director de la Unitat de la Psicologia Aplicada a l'Esport de la UAM. Interioritzen el que els ensenyen figures de referència com els pares i els entrenadors. La clau per ensenyar valors és el que tants uns com els altres donin el mateix exemple. 

És fonamental que l'entrenador sigui disciplinat si vol transmetre el valor de la disciplina o que respecti a l'arbitre si vol que els jugadors facin el mateix. I que els pares defensin els mateixos principis. Perquè a vegades els pares que van a veure els partits dels fills no són un bon exemple. Insulten l'arbitre o ridiculitzen els rivals. Aquestes coses passen - comenta pablo Jodra - I és una llàstima. Per molt que l'entrenador s'esforci a comunicar  valors com el respecte al contrari, si els pares no fan el mateix, no servirà gaire.

El futbol ajuda als nens a interioritzar els valors adequats gràcies a l'exemple que perceben en les persones que són importants per a ells. I a la constància de posar-los en pràctica una vegada i un altra. Perquè cal muscular els valors de la mateixa manera que els cames. Amb una feina diària , apunta Pedro Marcet, director pedagògic de la Fundació Marcet, una escola de futbol que és molt més que un centre en el qual els nens milloren el xut o la capacitat per esquivar rivals. Tenim un programa per treballar valors cada mes. Els nens veuen pel·lícules o llegeixien notícies que els permeten crear un debat amb l'entrenador sobre aquests temes. Per exemple, en el cas de l'honestedat poden debatre sobre un jugador famós que ha rebut una targeta groga per simular un penal, explica Marcet.

Un dels avantatges d'entrenar els valors és que així millora el rendiment esportiu dels nens. Si els ajudes a enfrontar-se a les frustracions, al fet de perdre un partit o de l'àrbitre pot cometre un error, estan més centrats al terreny de joc i donen el millor d'ells mateixos, afirma David Fernandez, entrenador de categories inferiors del RCD Espanyol. Perquè tu no pots controlar si guanyaràs o perderas, però sí que pots tenir molt interioritzat el valor d'assumir responsabilitats. Així que, quan l'equip vagi perdent, hi haurà nens que faran un pas endavant per intentar remuntar el partit. Estaran entrenats per fer-ho. 

I el més important, els valors que s'aprenen jugant a futbol tenen una repercussió positiva en la vida dels nens. Sempre i quan - insisteix Jaume Cruz, catedràtic de psicologia de l'Universitat Autònoma de Barcelona - els pares i altres figures de referència estiguin en sintonia amb els valors dels entrenadors. Perquè s'aprenen amb l'exemple i practicant-los amb la regularitat en tots els àmbits de la vida. 

José A. Rodríguez es- La vanguardia, 14 de Juny de 2014